Selasa, 31 Mei 2016

BUKU BARU: 100 AMALAN SUNNAH RASULULLAH SAWSEBENARNYA dalam kehidupan Rasulullah SAW, terlalu banyak sunnah yang dilakukannya. Jika kita hendak melakukan kesemuanya mungkin kita tidak mampu. Walaupun kita tidak mampu untuk melakukan kesemuanya, tidak wajar pula kita meninggalkan langsung. Buku ini mengandungi 100 Amalan Sunnah Rasulullah yang sewajarnya kita mampu melakukannya.
Buku ini dibahagikan kepada 10 bab dan setiap bab merupakan amalan-amalan dalam beberapa perkara tertentu. Umpama dalam bab puasa, apakah amakan Sunnah Rasulullah SAW yang dilakukan pada bulan berkenaan.

Kemudian dalam bab solat,  bab makan, bab menyambut hari raya,  bab meraikan syawal, bab tidur, bab berdoa dan sebagainya. Kita sebenarnya tidak terlepas daripada melakukan beberapa perkara dalam bab  yang disebutkan  itu. Tetapi kadang-kadang kita sendiri tidak menyedari apa yang dilakukan itu sebenarya Sunnah Rasulullah SAW.

Malah kadang-kadang kita sendiri juga tidak menyedari apa yang kita lakukan itu sebenarnya bukan Sunnah Rasulullah SAW tetapi kita melakukannya kerana orang lain melakukannya atau sudah menjadi kebiasaan sehari-hari.

Sebagai contoh, kita akan makan buah selepas kita makan nasi. Itu bukan Sunnah Rasulullah SAW kerana Rasulullah SAW akan memakan buah dahulu kemudian memakan makanan yang mengenyangkan. Baginda akan berhenti makan sebelum kenyang tetapi kita, selagi makanan boleh masuk ke dalam perut, selagi itulah kita akan menyumbat ke dalam mulut.

Menariknya di dalam buku ini, selain menerangkan amalan-amalan sunaah, diterangkan juga mengapa Rasulullah SAW melakukan sedemikian. Maksudnya sesuatu amalan yang dilakukan ada sebab musababnya.

Sebagai contoh, Rasulullah SAW tidak menggalakan tidur selepas solat Subuh kerana ada sebabnya. Di antaranya perbuatan itu akan menyebabkan seseorang menjadi malas, terhalang rezeki, mendapatkan penyakit, melemahkan syahwat dan beberapa perkara lagi.

Untuk mengelakkan tidur selepas solat subuh terutamanya pada hari tidak bekerja, kita digalakan membaca al-Quran, bekerkebun jika ada kebun, berjogging untuk menyihatkan badan, mengikuti kuliah-kuliah subuh sementara menunggu hari siang dan bersarapan.     

Antara kandungan menarik:

● Banyak bersedekah melapangkan rezeki
● Solat Tahajud: Menguji ketaatan insan
● Banyakkan beristighfar dan berselawat
● Sebarkan salam tambah kemesraan
● Berbakti kepada anak-anak yatim
● Makan jangan sampai kenyang
● Mengutip makanan yang jatuh
● Berdoa ketika angin bertiup
● Mentahnik bayi baru lahir
● Tidak mencela makanan


Penulis: MUHD NASRUDDIN DASUKI
Penerbit: Karya Bestari, GRUP BUKU KARANGKRAF
HARGA : RM 30.00