Selasa, 19 Januari 2016

BERSEMANGATLAH KETIKA DIUJISAMA ADA kita suka atau tidak, redha atau tidak, kita akan tetap diuji. Terpulanglah kepada ALLAH SWT, apakah bentuk ujian yang akan diberikan bergantung kepada-NYA. Mungkin ujian itu kecil tetapi kita menganggapnya terlalu besar. Tidak mustahil ujian itu terlalu besar tetapi dirasakan kecil oleh mereka yang menerimanya.

Ujian itu pasti. Cuma manusia tidak tahu bilakah ujian itu akan datang. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah SAW bersabda,  “Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh ALLAH SWT, sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap ALLAH SWT tanpa dia membawa dosa sedikit pun.”  - HR  Imam Tirmizi.

Apabila sejak awal kita sudah dimaklumkan  akan diuji sebagaimana hadis di atas, wajar sekali kita sentiasa bersedia menghadapinya. Tujuannya supaya kita tidak hilang pedoman apabila tiba-tiba sahaja ujian itu datang. Kita akan menghadapi ujian itu dengan semangat yang tinggi.

Dalam al-Quran surah al-Baqarah, ayat 214, ALLAH SWT sudah mengingatkan bermaksud, “Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (ujian) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam ujian) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” Ingatlah, sesungguhnya pertolongan ALLAH itu amat dekat.” 

Sebagai mukmin beriman, kita wajib yakin dengan janji ALLAH SWT. Apabila ALLAH SWT menurunkan ujian, ALLAH SWT tidak akan membiarkan hamba-NYA itu terbiar sendirian. Perhatikan  ayat terakhir surah berkenaan. “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan ALLAH itu amat dekat.”

Justeru apabila diuji, jangan mudah patah semangat atau putus asa. Sebagaimana ALLAH SWT memberikan penyakit, ALLAH SWT juga menyediakan penawarnya. Begitu juga apabila ALLAH SWT menurunkan ujian, sudah pasti ALLAH SWT sudah menyediakan jalan keluarnya. Untuk itu, mengapa harus menyalahkan ALLAH SWT apabila diuji?

Ingatlah, ALLAH SWT sangat mencintai orang yang sabar dengan ujian-NYA. Mungkin kita sendiri akan tertanya-tanya, apakah dinamakan cinta sekiranya ujian datang silih berganti? Lazimnya orang bercinta akan merasai yang manis sahaja. Tetapi bukan begitu caranya ALLAH SWT mencintai hamba-NYA.

Buktinya, perhatikan surah al-Imran ayat 146 bermaksud, “Dan berapa banyaknya nabi yang berperang bersama-sama mereka sejumlah besar dari pengikut (nya) yang bertakwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpa mereka di jalan Allah, dan tidak lesu dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh). Allah menyukai orang-orang yang sabar.”

Ibnu Qoyyim Aljauzi dalam kitab Madarijus Salikin mengatakan, “Sabar adalah menahan jiwa dari berkeluh kesah dan marah, menahan lisan dari mengeluh, serta menahan anggota badan dari berbuat tashwisy (yang tidak lurus). Sabar ada tiga jenis, sabar dalam berbuat ketaatan kepada Allah SWT,  sabar dari melakukan maksiat, dan sabar dari ujian ALLAH SWT.”

Alangkah beratnya ujian ini? Tidak termampu olehku untuk menanggungnya! YAALLAH, mengapakah ini yang harus saya terima!

Tidak mustahil, kata-kata di atas mungkin kita pernah lafazkan ketika ditimpa ujian. Apa yang penting jangan mudah menyalahkan ALLAH SWT. DIA lebih mengetahui apa yang tidak diketahui hamba-NYA.

Yakinlah, ALLAH SWT tidak akan membebankan hamba-NYA dengan ujian yang tidak tertanggung oleh mereka. Buktinya, ALLAH SWT sudah menjelaskan dalam surah al-Baqarah ayat 286 bermaksud, “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo′a): “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma′aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.

ALLAH SWT sangat memuji hamba-NYA yang ditimpakan ujian tetapi tetap bersangka baik malah bersyukur dengan ujian itu. Rasulullah SAW bersabda, “Sungguh mengagumkan urusan seorang mukmin. Sesungguhnya seluruh perkara adalah baik baginya. Dan tidak lah didapati seorang pun hal tersebut melainkan pada diri seorang mukmin. Jika dia merasakan kesenangan maka dia bersyukur. Dan itu lebih baik baginya. Jika kesusahan menerpanya maka  dia bersabar. Dan itu lebih baik baginya.” - HR Muslim. 

Orang yang berjaya keluar daripada ujian akan mendapat perlindungan daripada ALLAH SWT sebagaimana yang dijelaskan dalam sebuah hadis. Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah akan menguji dan mencuba salah seorang di antara kamu dengan cubaan sebagaimana salah seorang kamu menguji kadar emasnya dengan api. Maka sebahagian mereka akan keluar dari ujian itu bagaikan emas kuning berkilat; maka itulah orang yang dipelihara Allah daripada bermacam syubhat. Dan sebahagian mereka akan keluar bagaikan emas hitam, dan itulah orang yang tergoda fitnah.” – HR At-Tabrani. 

Banyak ayat-ayat dalam al-Quran dan hadis yang meminta kita supaya banyakan bersabar dan meminta pertolongan kepada-NYA apabila diumpa sesuatu ujian. Tujuannya supayankita kita lemah semangat kerana ALLAH SWT sebenarnya tepat bergantung harapan.

CARILAH HARTA TETAPI JANGAN SAMPAI MELALAIKANTIDAK dinafikan setiap umat akan diuji dengan pelbagai ujian sesuai dengan tahap kemampuannyan diuji. Namun dalam banyak-banyak ujian,  harta kekayaan merupakan ujian yang amat berat. Walaupun ada orang beranggapan harta kekayaan itu satu nikmat dan pemberian ALLAH SWT tetapi jangan lupa, ia sebenarnya satu ujian kepada mereka.

 Dalam hidup ini, tidak salah untuk kita mencari sebanyak mna harta asalkan ia dibelanjakan ke jalan yang dibenarkan agama. Namun agama menegah sekiranya kita mencari harta kemudian menunjuk-nunjuk dengan rasa raik dan  kemudian membelanjakan ke arah kemaksiatan.

Diriwayatkan daripada Kaab bin Iyadh r.a katanya: Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesungguhnya setiap umat itu ada ujiannya dan ujian umatku adalah harta kekayaan.”  - HR Imam Tirmizi. 

Hadis ini sangat ringkas tetapi banyak mengandungi makna. Hadis sini sebenarnya memberikan motivasi kepada kita  supaya mencari rezeki. Tetapi jangan kerana erlalu mencari dan mendapat banyak rezei, manusia menjadi lalai dan melupaakan tanggungjawabnya kepada ALLAH SWT.

 Dalam surah al-Anfal ayat 28, ALLAH SWT sudah memberikan peringatan, meksudnya, “Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah s.w.t. jualah pahala yang besar.”

Sejauh manakah sebenarnya kita menyedari bahawa harta kekayaan itu satu ujian kepada kita? Di antara  ujian-ujian yang Allah SWT berikan kepada orang-orang yang beriman ialah harta benda dan anak pinak. Allah SWT  mengetahui di antara kelemahan manusia melalui kecintaan kepada harta kekayaan dan anak-anak.

Harta-harta akan menjadikan satu ujian apabila dengan harta yang banyak itu menjadikan manusia menjadi sombong, riak, bangga diri kerana memiliki kelebihan berbanding orang lain yang jauh miskin. Tambah pula jika harta itu digunakan untuk menindas yang lemah untuk mmperolehi sesuatu.

Harta yang banyak akan menjadi lebih parah jika tidak digunakan ke jalan yang dredai ALLAH SWT. Sepatutnya harta yang banyak itu digunakan untuk membayar zakat, menolong orang yang tidak berkemampuan, bersedekah atau kebajikan lain. Harta ini akan menjadi ujian kepada pemiliknya jika tidak menggunakan harta ke jalan yang betul. 

Oleh sebab itu Allah SWT mengingatkan supaya berwaspada terhadap kurniaan harta kekayaan dan anak-pinak kepada mereka yang mana semua itu adalah bertujuan untuk menguji kewibawaan dan kecintaan kepada Allah SWT dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai hamba Allah s.w.t. mengatasi segala-galanya.

Melalui ujian tersebut, Allah SWT. mahu melihat sejauh mana orang-orang beriman bersyukur dan menunaikan hak serta kewajipan mereka walaupun terlalu sibuk mencari harta benda dan membesarkan anak-anak. Allah s.w.t. melarang manusia melakukan khianat kepada-Nya, Rasul-Nya dan amanah-Nya disebabkan kecintaan kepada anak-anak dan harta benda.

ALLAH SWT melarang keras manusia mengkhianati penciptanya  malah banyak ayat dalam al-Quran yang mengingatkan supaya berhati-hati dengan kemewahan dunia dan anak-anak. Sesiapa yang berjaya dengan ujian tersebut, ALLAH SWT akan mengurniakan ganjaran yang amat besar di akhirat.

Bagi mereka yang gagal dalam ujian harta ini, harta mereka akan ditarik balik oleh ALLAH SWT. Tentu kita pernah melihat bagaimana seorang yang asalnya kaya raya tetapi kemudian jatuh miskin kerana takbur, sombong, tidak mahu bersedekah dan berzakat.

Mengapakah agaknya ALLAH SWT ingin menguji hamba-hambaNya yang memiliki harta ini? Bagaimana seseorang itu boleh bermotivasi untuk meningkatkan iman sekiranya yang menanti adalah ujian yang berat-berat semuanya?

Perhatikan peringatan ALLAH SWT dalam surah at-Taubah ayat 111 yang bermaksud, “Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah, lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al-Qur’an. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar.”

ALLAH SWT sebenarnya ‘berurusniaga’ dengan orang-orang mukmin berkaitan dengan harta. Urusniaga ini sama sebagaimana urusan jual beli sesama manusia.  Ada perkara-perkara yang Allah beli dengan harga yang murah, dan ada perkara  yang Allah beli dengan harga yang mahal. Tujuannya ALLAH SWT  mahu menguji para hamba-NYA yang beriman kerana Allah ingin membayar mereka dengan harga yang mahal. Ada tujuh lapisan syurga dan Allah sediakan untuk membayar para hambaNya dengan lapisan tertinggi sesuai dengan iman yang ditawarkan. Dan di antara tanda orang yang beriman adalah mereka itu bersyukur apabila menerima nikmat dan sabar apabila menerima musibah. 

Harta benda dan anak pinak itu, ialah perhiasan hidup di dunia;  dan amal-amal soleh yang kekal itu lebih baik di sisi Tuhanmu sebagai pahala balasan, dan lebih baik sebagai asas yang memberi harapan. Dalam aurah al-Munafikun ayat 9, ALLAH SWT menegaskan bermaksud, “Wahai orang yang beriman!  Janganlah kamu dilalaikan oleh harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah. Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang yang rugi. 
MUDAHNYA MENJADI PENGHUNI SYURGASEMUA yang hidup di dnnia ini, sememangnya sangat mengharapkan akan menjadi penghuni syurga pada hari akhirat kelak. Bagaimanapun sesetengah orang berkata sebenarnya tidak susah hendak menjadi penghuni syurga. Namun ada juga yang mengatakan hendak masuk ke syurga tidak semudah yang disangka. Banyak cabaran dan dugaan mesti dihadapi.
Kedua-dua kenyataan di atas sememangnya tidak boleh dinafikan. Umpama seorang pelajar yang mahu lulus peperiksaan. Ia akan menjadi mudah apabila dia berusaha dan tekun belajar bagi memastikan mendapat kejayaan.
Tetapi ia tidak semudah itu bagi mereka yang malas belajar dan tidak mahu berusaha semata-mata hanya bergantung kepada nasib. Begitulah perumpamaannya sekiranya menganggap mudah atau sukar untuk memasuki syurga.
Dalam al-Quran sendiri sudah dinyatakan, bagaimanakan cara-cara untuk menjadi penghuni syurga dan bagaimanakah sekiranya memilih untuk menjadi penghuni nereka. Semua bergantung kepada pemilihan manusia sendirinya. Sila hayati hadis di bawah ini. Semoga ia memberikan motivasi kepada sesiapa yang ingin menjadi syurga, apakah kreterianya.

Direkodkan daripada Abu Hurairah, seorang Arab Badwi dari pendalaman bertemu Rasululah SAW kemudian dia berkata, “Wahai Rasulullah, ajarkan kepada saya perbuatan yang sekiranya saya melaksanakannya, akan membawa diri saya ke syurga.” Rasulullah SAW kemudian berkata, “Beribadah kepada ALLAH SWT, dirikan solat wajib, bayarlah zakat dan berpuasa pada bulan Ramadan.” Orang Arab Badwi itu mengatakan, “Demi ALLAH SWT  yang menguasai diri saya, saya tidak akan mengerjakan lebih daripada ibadat-ibadat itu.” Semasa orang Arab Badwi itu berlalu pergi, Rasulullah SAW  berkata, “Siapa yang ingin melihat penghuni syurga, lihat orang itu.”-  HR  Bukhari.
Berdasarkan hadis di atas, Rasulullah SAW sudah menggariskan jawapan kepada orang Arab Badwi dengan menyenaraikan apa yang perlu dilakukan bagi mendapatkan syurga. Perkara yang disebutkan oleh Rasulullah SAW itu bukanlah ibadah-ibadah tambahan tetapi ibadah utama  yang menjadi rukun Islam.

Bagi seorang mukmin sejati, tidakkah kita berasa teruja dengan jawapan itu? Apa yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW itu bukanlah sesuatu yang asing dan berat kepada mereka yang bertakwa. Tetapi ia akan menjadi bebanan atau batu penghalang kepada mereka yang enggan mematuhi perintah ALLAH SWT.

Perkataan orang Arab Badwi itu,  “demi Allah yang menguasai diri saya, saya tidak akan mengerjakan lebih daripada ibadat-ibadat itu,” jelas bahawa  orang Arab Badwi itu teruja dengan ganjaran syurga apabila dia berjaya melaksanakan tanggungjawab sebagai muslim. Bagi mereka yang tidak pernah melakukan ibadat sebagai yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW itu, sudah tentu ia tidak akan teruja sebaliknya ia menjadi satu bebanan.

Sesudah Rasululla SAW memberikan ciri-ciri calun penghuni syurga ternyata, apa yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW itu ada pada dalam diri orang Arab Badwi itu. Untuk itu ia bukanlah satu bebanan malah lelaki Arab Badwi itu termotivasi dengan penjelasan Rasulullah SAW itu.

Para sahabat, malah kita sendiri sudah pasti akan termotivasi apabila mendengar penjelasan Rasulullah SAW itu. Dalam hadis itu, Rasulullah SAW telah memberikan contoh bahawa orang Arab Badwi itu merupakan model calun penguin syurga dan contohilah apa yang telah dilakukannya.

Berdasarkan kepada hadis di atas, sememangnya tidak sukar untuk menjadi penghuni syurga sekiranya sebagai orang yang beriman sentiasa mematuhi suruhan dan meninggalkan larangan ALLAH SWT.

Apa yang menjadi ingauan sesetengah orang yang mengatakan ‘bukan mudah untuk menjadi penghuni syurga’ adalah kenyataan mereka yang selalu melanggar perintah ALLAH SWT. Apabila diminta untuk melakukan kebaikan dan kebajikan, mereka melakukan kemungkaran dan kemaksiatan. Malah apabila mereka diminta untuk meninggalkan kemungkaran dan kemaksiatan, mereka tanpa segan silu melakukannya.

Orang yang mengatakan sukar untuk menjadi penghuni syurga sebenarnya tidak yakin dengan janji ALLAH SWT.   Orang yang tidak yakin dan meraguinya sudah pasti akan dilorongkan jalan kesesatan sedangkan jalan kebenaran sudah disediakan. Tetapi mereka sengaja memilih jalan kesesatan. Itu sebenarnya pilihan mereka. Sekarang sudah jelas, untuk menjadi penguhi syurga, inilah laluannya dan penghuni neraka inilah laluannya. Fikirkanlah.

BERSYUKUR APABILA DIUJIDALAM  hidup ini, semua manusia tidak terlepas daripada menghadapi ujian. Tetapi berapa ramaikah di antara kita yang menerima ujian iu dengan positif? Dalam erti kata lain menerima ujian itu dengan berlapang dada. Tidak dinafikan ada di kalangan kita apabila ditimpa ujian, mereka akan berkeluh kesah.

            Apabila kita sudah dididik sejak awal, supaya bersabar dan berfikiran positif apabila berhadapan dengan apa juga ujian, kita akan tenang menghadapinya. Akibat bersabar, bertenang dan berlapang dada itu akhirnya ujian itu dapat diatasi dengan mudah kerana adanya rasa syukur.

            Ya, kadang-kadang, kita juga berasa pelik, mengapa ada sesetengah orang boleh menghadapi ujian yang berat seolah-olah tidak ada masalah langsung. Sedangkan sesetengah yang lain, batu berhadapan dengan ujian yang kecil seolah-olah ujian itu sudah menimpa keseluruhan hidup mereka.

Rasulullah SAW bersabda, “Ajaibnya perihal seorang mukmin itu. Sesungguhnya semua urusannya baik-baik belaka. Dan tiadalah memiliki ciri yang seperti ini melainkan hanya kepada seorang yang mukmin. Sekiranya dia diuji dengan kesenangan, lalu dia bersyukur. Maka syukur itu adalah yang terbaik baginya. Sekiranya dia diuji dengan kesusahan, lalu dia bersabar. Maka sabar itu adalah yang terbaik baginya. – HR Riwayat Muslim.

Amat sedikit di antara kita yang sanggup bersabar dan bersyukur apabila ditimpakan sesuatu ujian.  Kebanyakannya akan mengeluh dan pelbagai reaksi lagi apabila ALLAH SWT menimpakan ujian sedangkan ujian itu sebenarnya untuk mengangkat darjat atau keimanan mereka.

Hanya mereka yang beriman dan bertakwa sahaja yang sanggup untuk menucapkan syukur apabila ditimpa sesuatu ujian. Sepatutnya sesuatu ujian yang ditimpakan itu dijadikan satu motivasi untuk mengukur tahap kesabaran, keimanan dan ketakwaan kepada ALLAH SWT.            Untuk menambahka motivasi kepada kita apabila berhadapan dengan sesuatu ujian, cuba hayati firman ALLAH SWT dalam surah Az-Zumar ayat 10 bermaksud, “Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira.”

Banyak ayat-ayat dalam al-Quran yang memberikan motivasi kepada kita apabila berhadapan dengan pelbagai cabaran. Di antaranya surah al-Baqarah ayat 153 bermaksud, “Sesungguhnya Allah menyertai(membantu) orang-orang yang sabar.”

Manakala dalam hadis pula, Rasulullah SAW bersabda, “Allah SWT telah berfirman: “Apabila saya menguji seorang hamba-KU dengan buta kedua matanya, kemudian dia sabar, maka Aku akan menggantikannya dengan syurga.” – HR  Imam Bukhari.

            Apabila ditimpa sesuatu ujian, hayati betul-betul ayat dan hadis di atas. Ia akan menambahkan keyakinan serta tidak akan menyalahkan ALLAH SWT kita yakin, apa yang berlaku sudah pasti ada hikmahnya.             Sebagai mukmin sejati, perlu diingat apa yang dinamakan ujian itu bukanlah sesuatu yang berbentuk menyusahkan hidup kita.  Kesenangan, kemewahan, kebahagian juga sebenarnyamerupakan suatu ujian dari ALLAH SWT.

            Bagaimanapun bagi mereka yang nipis imannya serta kurang bertakwa sudah pasti akan terjerat dengan situasi ini. Mereka idak akan faham mengapakah ALLAH SWT menimpakan ujian ke atas mereka.

            Namun bagi mereka yang beriman dan bertakwa, ujian iu sebenarnya satu motivasi kepada mereka supaya tidak mudah berputus asa. ALLAH SWT yang mereka sembah setiap hari, kepada-NYAlah mereka memohon pertolongan. Mereka yakin, ALLAH SWT akan memberikan pertolongan apabila kita memohon doa kepada-NYA.

            Sehungan itu, ALLAH SWT sudah mengingatkan dalam surah al-Munafikun ayat 11 bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintahNya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi.”
            Semoga kita tidak mudah lalai dan berputus asa apabila ditimpakan ujian.