Jumaat, 22 Mei 2015

MENGAPA REZEKI SEMPIT DAN TERHALANGBERDOA setiapkali selesai solat, sudah. Bekerja keras dan lebih masa juga sudah. Malah berniaga secara kecil-kecilan untuk menambahkan pendapatan juga sudah. Apa sahaja saya lakukan asalkan hidup tidak susah dan rezeki bertambah, tetapi hasilnya tetap begitu juga. Saya masih juga susah malah sering tidak cukup duit. Itu luahan seseorang yang berasakan rezekinya terhijab dan doanya tidak dimakbulkan ALLAH.
          
Dia mempertikaikan mengapa rakannya yang bekerja biasa-biasa sahaja tetapi jarang mengeluh, tidak pernah meminjam duit, tidak pernah berhutang tetapi rezekinya sentiasa sahaja ada walaupun tidaklah kaya sangat. Berbeza dengan saya, yang bekerja siang dan malam tetapi hutang masih juga bertimbun, begitu dia membandingkan dirinya dengan jiran sebelah rumah.

Di manakah silapnya, apabila ALLAH melebihkan rezeki kepada seseorang dan mengurangkan rezeki kepada seseorang? Apabila anda berasakan hidup seperti ini, cuba-cubalah muhasabah diri dan jangan menyalahkan sesiapa.

Perlu diingat, apabila ALLAH berkuasa menambahkan rezeki kepada hamba-NYA dari jalan yang tidak disangka-sangka, ALLAH juga berkuasa untuk menghalang atau menghijab rezeki seseorang dari sebab yang tidak disangka-sangka. Adakah rezeki yang anda perolehi itu berkat atau tidak? Anda bersyukur atau tidak?

Keberkatan di sini membawa maksud, rezeki yang sedikit tetapi dirasakan banyak dan terlalu mencukupi. Sebaliknya tanpa keberkatan, hidup dirasakan sempit walaupun rezeki yang diperolehi cukup banyak. Ini juga ada kaitan dengan halal dan haram rezeki yang kita perolehi dan perlakuan kita terhadap ALLAH Maha Pemberi Rezeki.
   
Sama ada disedari atau tidak, kadangkala kita melakukan dosa besar atau dosa kecil secara berterusan tanpa ada ingatan untuk memberhentikannya. Kita mengingkari perintah ALLAH sedangkan pada masa yang sama kita meminta ALLAH memberikan rezeki kepada kita. Perhatikan diri kita apakah dosa besar dan dosa-dosa kecil yang kita lakukan sehinggakan apa yang kita minta daripada ALLAH terhijab.

Buktinya, perhatikan ayat al-Quran dalam surah Al-A’araf ayat 96, ALLAH mengingtatkan yang bermaksud, “Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka barakah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatan mereka sendiri.”

Kadang-kadang kita sibuk bekerja siang dan malam. Selepas habis waktu bekerja, berniaga pula menjual burger, atau berniaga secara sambilan melalui MLM dengan mencari dan mengejar pelanggan dan sebagainya tetapi  meninggalkan solat lima waktu yang wajib kerana mahu mengejar masa. Meninggal solat merupakan dosa besar kerana ia tiang agama. Apabila tiang tidak ditegakkan, bagaimanakah bangunan hendak berdiri kukuh?

Tidak ada gunanya kita bekerja siang dan malam dengan tujuan untuk menambahkan rezeki tetapi kita meninggalkan solat fardu yang diwajibkan? Bagaimanakah ALLAH mahu menunaikan kewajipan-NYA jika kita sendiri tidak menunaikan kewajipan terhadap ALLAH? Bagaimanakah doa kita hendak dimakbulkan ALLAH?

Walaupun kita melihat seseorang yang hidupnya dilimpahi rezeki dengan kemewahan dan kekayaan, tetapi adakah hidup mereka tenang? Tidak ada siapa yang tahu jika hati seseorang yang dilihat senang tetapi sebenarnya susah hati, bimbang harta akan berkurangan, suasana rumahangga bergolak tetapi hakikatnya batin tersiksa.

Sebagai seorang Muslim, kita sewajarnya tahu apakah dosa-dosa besar yang tidak sepatutnya kita lakukan dan dosa-dosa kecil ang sepatutnya kita tinggalkan. Meskipun kita sebagai manusia tidak terlepas daripada melakukan kesalahan, tetapi elakkanlah daripada melakukan apa sahaja bentuk perbuatan yang boleh mengundang dosa. Doa-dosa itulah yang menjadi halangan untuk kita memperolehi rezeki.

Pastikan apa juga perbuatan yang hendak kita lakukan bertujuan untuk memperolehi kemurahan rezeki, biarlah ia berupa kebajikan dan memberikan manfaat kepada orang lain. Jadilah seorang yang pemberi dan jangan mengharap menjadi seorang peminta-minta.

Untuk memudahkan pemahaman, tinggalkan apa sahaja perkara yang dilarang di dalam agama dan lakukanlah apa yang ALLAH perintahkan. Takkanlah kita sendiri pun tidak tahu, apa yang ALLAH larang dan apa yang ALLAH perintahkan.  Timbul persoalan, si polan sering melakukan maksiat dan engkar perintah ALLAH, berdoa pun tidak pernah tetapi hidupnya dilimpahi kemewahan dan kekayaan, bagaimanakah ALLAH boleh memberikan rezeki? Ini termasuklah kepada orang yang kafir dan tidak beriman kepada ALLAH.

Hadis daripada Muslim ini menjelaskan persoalan di atas. Dari Anas bin Malik ra. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Sesungguhnya apabila orang-orang kafir mengerjakan kebajikan di dunia, dia diberi upah dengan amalnya itu berupa rezeki di dunia. Sedangkan orang-orang mukmin, pahala kebajikan disimpan ALLAH untuknya  di akhirat kelak serta diberinya rezeki di dunia berhubung dengan taatnya.”

Perlu diingatkan, apa yang mereka perolehi itu hanyalah kemewahan sementara di dunia a sebagai satu ujian sedangkan di akhirat mereka menderita. Rezeki yang diperolehi tanpa keberkaan akan merosakkan diri sendiri. Kita wajar dapat membezakan rezeki yang diperolehi oleh orang kafir dengan orang Islam tidak sama. Kita akan mendapat pahala di dunia dan akhirat sedangkan orang kafir tidak mendapat apa-apa pun balasan sama ada di dunia atau akhirat.

Tiada ulasan: