Khamis, 11 Jun 2015

TAMBAHKAN REZEKI YANG SECUPAKSIAPAKAH di antara kita yang tahu, sebanyak mana ALLAH telah tentukan rezeki untuk kita? Rahsia ALLAH tidak ada sesiapa yang tahu kerana ALLAH mahu kita terus berusaha mendapatkan rezeki. Jika kita tidak tahu, mengapa harus berhenti berusaha mencari rezeki? Jika  ALLAH sudah menentukan rezeki kita, apakah kita tahu rezeki kita secupak atau segantang? 

Bagaimanakah kita hendak tahu, rezeki kita yang sudah disediakan hanya secupak atau segantang? Apakah apabila kita sudah berusaha dan rezeki tidak bertambah, rezeki kita hanya setakat secupak sahaja atau apabila rezeki kita melimpah ruah, rezeki kita sudah cukup segantang? Sebenarnya kita tidak perlu berhenti berusaha kerana kita sendiri tidak tahu rezeki kita secupak atau segantang.

Kita juga tidak boleh beranggapan rezeki yang secupak tidak mungkin menjadi segantang. Bayangkan jika benih padi yang secupak, dijadikan beras dan dimasak, ia akan tetap segantang. Tetapi jika benih padi yang secupak kemudian ditanam benih itu, bukankah ia akan menjadi bergantang-gantang? Di mana benarnya rezeki secupak tidak boleh jadi segantang?

Kita sememangnya diwajibkan bersyukur dengan nikmat yang ALLAH berikan dan ALLAH sendiri sudah berjanji, sesiapa yang bersyukur ALLAH akan tambah lagi nikmatnya, manakala yang kufur azab ALLAH sangatlah sedih. Jika kita bersyukur dengan rezeki yang secupak, mustahilkah ALLAH akan menambahkan rezeki menjadi segantang lagi?

Hanya orang yang tidak bersyukur dengan rezeki secupak, ALLAH tidak akan menambahkan menjadi segantang. Untuk itu tidak perlu risau, rezeki yang sedikit mungkin akan bertambah jika kita bersyukur dan berusaha supaya bertambah banyak.

Bukankah Rasulullah SAW pernah bersabda, maksudnya, “Janganlah kamu merasa, bahawa rezekimu terlambat datangnya, kerana sesungguhnya tidaklah seorang hamba akan mati, hingga telah datang kepadanya rezeki terakhir (yang telah ditentukan) untuknya, maka tempuhlah jalan yang baik dalam mencari rezeki, iaitu dengan mengambil yang halal dan meninggalkan yang haram.” – Hadis direkodkan oleh  Ibnu Majah, Abdurrazzaq, Ibnu Hibban, dan al-Hakim.

Bukankah doa, usaha, ikhtiar dan tawakal itu akan menambahkan rezeki yang ada, mengapa pula mesti beranggapan rezeki yang ada tidak akan bertambah? Oleh kerana kita sendiri tidak tahu secupak atau segantang rezeki yang telah ALLAH tentukan, selagi masih bernyawa teruskan berusaha menambahkan rezeki dan jangan menganggap hanya itulah rezeki yang ada. Fahaman ini perlu diperbetulkan.

Sebagai orang yang beriman,  kita tidak digalakkan beranggapan seperti yang dinyatakan itu.  Sebaliknya kita digalakkan supaya berusaha menggali rezeki semampunya selagi hayat dikandung badan. Bahkah dalam hadis ada menyebut, meskipun kita tahu esok hari kiamat, jika ada biji benih, di tangan, tanamlah. Bukankah hadis ini meminta supaya kita terus berusaha meskipun tempoh kehidupan akan berakhir?

Kita perlu sedar, rezeki secupak yang telah kita perolehi itu ke arah manakah kita belanjakan? Sekiranya rezeki secupak digunakan ke jalan yang dimurkai ALLAH, sememangnyya ia tidak akan menjadi segantang. Tetapi jika rezeki secupak digunakan ke jalan ALLAH, bukan mustahil ALLAH akan menambah menjadi segantang.

Di dalam satu kisah, diceritakan Abu Talhah dan isterinya Ummu Sulaim mendapat khabar Rasulullah SAW sedang kelaparan dan mereka bercadang menjemput Rasulullah SAW makan di rumahnya. Kebetulan di rumahnya  ketika itu hanya sepotong roti, cukup untuk makan Rasulullah SAW seorang. Lalu Abu Talhah membungkus sepotong roti lalu dibawa kepada Rasulullah SAW yang ketika itu  sedang bersama-sama para sahabat di masjid.

Bagaimanapun sebelum sempat diberikan kepada Rasululah SAW, Rasululah SAW sudah mengetahui niatnya.  Lalu Rasulullah SAW menyatakan hasrat untuk bertandang sahaja ke rumah Abu Talhah. Abu Talhah terkejut dan memberitahu isterinya. Apabila Rasululah SAW dan para sahabatnya datang, Abu Talhah berterus terang hanya memiliki sepotong roti. Bagaimanapun Rasulullah SAW mencadangkan supaya sepotong roit itu dicampur dengan air dan perasa lalu dihidangkan kepada RASULULAH SAW dan  para sahabatnya. Sambil membaca ‘Masya-Allah’ Rasulullah menjemput para sahabatnya makan.

Pada mulanya 10 orang makan tetapi masih berbaki lagi roti itu dan Rasulullah SAW menjemput 10 orang lagi dan masih berbaki lagi sehinggalah  70 orang makan. Semuanya  berasa kenyang. Bayangkanlah bagaimana roti yang sekeping itu boleh mengenyangkan seramai 70 orang? Ini bermakna, rezeki yang sedikit mampu memberikan keberkatan kepada ramai orang. Masya-ALLAH. 

Rezeki secupak yang kita terima tidak akan jadi segantang merupakan cabaran kepada kita.  Memanglah rezeki secupak, tidak akan menjadi  segantang jika kita tidak mahu berusaha  menjadikannya bergantang-gantang. Malah jika diusahakan bersungguh-sungguh, bukan sahaja segantang tetapi mampu  menjadi berguni-guni pula dan tidak mustahil menjadi sawah ladang.

Rezeki secupak tidak menjadi segantang meminta kita supaya terus berusaha dan jangan hanya menerima sahaja rezeki yang secupak. Bagaimanapun bergantung kepada manusia itu sendiri, jika yang secupak itu tidak mencukupi, mereka berusaha menambahkan menjadi segantang. Bukankah sentiasa berusaha dan jangan cepat putus asa itu digalakkan di dalam Islam?

Tiada ulasan: