Khamis, 11 Jun 2015

UJIAN KETIKA MENCARI REZEKITIDAK ada orang yang tidak diuji ketika mencari rezeki. Semua makhluk yang mencari rezeki di dunia ini akan diuji. Ujian inilah yang menjadi penanda aras sama seseorang itu berjaya dalam usahanya  atau gagal. Berjaya atau gagal dalam ujian ini  datangnya  dalam pelbagai bentuk. Ada orang diuji dengan kehilangan jawatan, tempat bekerja menutup operasinya, perniagaan yang tidak menjadi, dibuang kerja dan bermacam-macam ujian lagi.
Apabila kita dilimpahi rezeki, jangan menganggap ia satu rezeki yang tidak disangka-sangka. Manusia yang dikurniai  rezeki melimpah-ruah sebenarnya sedang diuji ALLAH. Mereka sedang diuji bagaimana menbelanjakan hartanya, sama digunakan ke jalan ALLAH ataupun ke jalan kemaksiatan.

Jika mereka tidak bersyukur dengan apa yang dikurniakan, yakinlah ALLAH akan menarik rezeki itu perlahan-lahan sehingga mereka jatuh miskin. Ketika itu barulah mereka sedar, mereka tidak bersyukur dan membelanjakan rezeki ke jalan yang tidak diredai ALLAH tetapi, sudah terlambat setelah semuanya hartanya habis.

Begitu juga dengan mereka yang hidup dilanda kemiskinan, kesusahan dan kelaparan serta ketakutan. Mereka diuji dengan kemiskinan supaya sentiasa bersyukur dengan nikmat yang ALLAH berikan dan berusaha meningkatkan taraf kehidupan yang lebih baik. Apabila mereka mengeluh, merintih dan menyalahkan ALLAH yang menyemiptkan rezekinya, yakinlah hidup mereka tidak akan berubah.

Ini dijelaskan dalam surah al-Baqarah ayat 155-157 yang bermaksud, “Demi sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan kelaparan dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan berilah khabar gembira kepada orang-orang sabar, iaitu orang-orang yang apabila ditimpa kesusahan mereka berkata: Inna lillahi wainnaa ilaihi rajiun.”(Sesungguhnya  kami adalah kepunyaan ALLAH dan kepada ALLAH jualah kami kembali). Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmat-NYA dan mereka itulah orang-orang yang mendapat pertunjuk hidayah-NYA.”   

Berapa ramai di kalangan kita yang bersabar apabila diberikan ujian ketika mencari rezeki?  Bayangkanlah jika ikan-ikan di dalam kolam yang kita ternak mati terkena racun atau terkena banjir. Bayangkan tanam-tanaman seperti padi atau tanaman lain musnah kerana serangan penyakit. Bayangkan bagamaina jika rumah kita dilanda banjir atau tempat kita bekerja musnah dalam kebakaran. Bayangkan bagaimana perniagaan yang kita usahakan akhirnya mengalami kerugian dan terpaksa tutup dan banyak lagi ujian yang bertimpa-timpa kepada mereka yang mencari rezeki.

Semua ujian itu menuntut kesabaran. Apabila kita bersabar, yakinlah  dengan janji ALLAH. Di sebalik ujian itu ALLAH akan menggantikannya dengan yang lebih baik, hanya ALLAH sahaja yang tahu. Tentulah ada sebab mengapa ALLAH menurunkan ujian kepada mereka yang sedang mencari rezeki. Ini tidak terkecuali kepada makhluk-makluk yang lain seperti burung-burung, semut dan umpamanya.

Burung-burung seringkali dikaitkan dengan pencarian rezeki. Kenapa burung? Bukan haiwan lain?  Burung satu model yang unik untuk dijadikan perbandingan kepada manusia. Kita belum bangun subuh, burung-burung sudah berkicau di keliling rumah memanggil burung-burung lain supaya terbang mencari rezeki awal pagi dan bukan waktu matahari telah meninggi.      

Pagi-pagi lagi burung-burung akan keluar dari sarang, terbang ke merata pelosok mencari rezeki dan akan bertemu dengan pelbagai suasana, hujan, panas, petir, ribut dan sebagainya. Semua itu dilalui dengan tabah demi untuk mencari rezeki bagi mengisi perutnya.

Burung-burung yakin, setap kali keluar mencari rezeki, ALLAH sudah telah menyediakan. Hanya burunglah yang perlu mendapatkannya. Burung-burung akan mengutip rezeki di mana sahaja dan akan pulang dengan perut kenyang. Bagaimana burung boleh tahu di mana ada rezeki atau tidak, bukan seperti kita yang setiap hari akan ke tempat yang sama (tempat bekerja)?     

ALLAH telah mengurniakan naluri kepada burung untuk menghidu di mana rezekinya sedang menanti, berbanding manusia yang sememangnya tahu di mana tempat bekerja, di situlah manusia akan tertumpu. Burung bukan mencari rezeki untuk dirinya sahaja malah berulang kali pulang ke sarang menghantar makanan kepada anak-anaknya.

Meskipun adakalanya burung dianggap sebagai perosak buah-buahan tetapi kebaikan ada pada burung, di mana burung mampu untuk membiakkan biji benih dan menumbuhkan pokok-pokok baru. Manakala bagi penamam pokok-pokok yang buahnya di makan burung, ia merupakan satu sedekah dan penanamnya juga mendapat pahala kerana memberi rezeki kepada burung.

Burung-burung juga seperti manusia, tidak terlepas daripada ujian ketika mencari rezeki. Adakalanya burung-burung sedang mencari rezeki tiba-tiba termasuk dalam perangkap pemikat burung. Burung dipelihara dan dikurung di dalam sangkar. Adakalanya juga budak-budak nakal melastik burung yang sedang mencari rezeki, mati burung itu.

Manakala anak-anak yang ditinggalkan dalam sarang, adakalanya pokok tempat membuat sarang ditebang atau terbakar, mati juga anak-anak burung itu. Apabila burung pulang, hanya asap berkepul-kepul yang tinggal. Namun bagaimanakah kita hendak mengerti kesabaran burung berhadapan dengan ujian ini? 

Hanya ALLAH yang lebih mengetahui.

Tiada ulasan: